Klumme: Om anoreksi & skønhedsidealer

img_1589
Lånt fra Tennas Blog.

Jeg har været så heldig at få Tenna fra Skizopigesdagbog.dk til at skrive et indlæg for mig. Det er jo ved at være nogle dage siden sidste interview, men det her er et forsøg på at samarbejde med nogle af de dygtigere bloggere som har et budskab og noget på hjerte. Tennas blog handler om at være psykisk syg og hun forsøger ihærdigt at nedbryde tabuer om psykiske sygdomme og diagnoser. En af de ting som Tenna og jeg har tilfælles er uden tvivl at vi begge har haft store komplikationer med nutidens idealer, hvor man skal være så perfekt hele tiden. Herunder har Tenna skrevet et indlæg som omhandler nutidens skønhedsidealer og den bagside som er ved den konkurrencekultur som vi lever i. Det er en meget rå og ærlig fortælling, så jeg kan kun opfordre at læse det og så også følge med på Skizopigesdagbog.dk

“Den dag i dag er der utrolig meget fokus på skønhedsidealer, man skal helst være så køn som overhoved muligt. Man skal gå med make-up, man skal være tynd, man skal idet hele taget passe ind i de ideelle rammer omkring skønhed. Men skønhed er ikke ås simpelt som man skulle tro. I skønhedes verden skal man helst være en størrelse 34 eller derunder. Der er så ufatteligt meget fokus på ikke at være for tyk. Mange unge prøver så ihærdigt at leve op til alle disse krav. Mange unge der vil være ligeså tynde som modellerne i tv og bladene udvikler spiseforstyrrelser som anoreksi eller bulimi. De undgår at spise og motionerer for meget. De gør alt hvad de kan for at komme til at ligne de modeller de ser rundt omkring.

På mange tøj hjemmesider er deres plus size modeller egentlig en helt normal person, der ser helt normal og flot ud. En spiseforstyrrelse starter ofte ?bare? som en slankekur hvor vedkommende ønsker at tabe sig en lille smule. Men får spiseforstyrrelsen rigtig fat i en er den livsfarlig. Dem der bliver ramt af en spiseforstyrrelse vil gøre alt for at blive tynd. De vil gerne accepteres af samfundet og føler den eneste måde de kan blive det er ved at blive tynd.

Men anoreksi og bulimi er ikke for sjov. Det er dødelige sygdomme. Anoreksi og bulimi er ikke en trend, anoreksi er at sulte sig selv, overmotionere, lyve og meget andet. Mange unge med anoreksi bliver også afhængig af diverse slanke piller og sågar også afføringspiller. De piller er farlige, fordi kroppen bliver afhængig af dem, især afføringspillerne. Kroppen bliver vant til at tage dem og arbejder derfor ikke selv på at fordøje maden ordenligt. Kroppen bliver vant til at pillerne gør arbejdet for den. Derfor er det vigtigt at hvis man er blevet afhængig af dem skal man kontakte sin læge når man skal stoppe med dem. Kroppen er blevet så afhængig at man skal trappe ud af pillerne. Det går ikke bare at stoppe fra den ene dag til den anden for det kan kroppen ikke finde ud af.

Da jeg havde anoreksi var ønsket om at tabe mig så stort at det overskyggede alt andet i mit liv. Jeg kunne ingen ting andet end at være der hjemme eller ude og dyrke motion. Jeg løg dagligt om mit madindtag og om min motion. Jeg tog op til 60 afføringspiller om dagen og kunne derfor ikke tage nogen steder medmindre der var et toilet i nærheden. Jeg løb hver dag og nægtede stort set alle former for mad. For mig var det nemmere at tabe 10 kilo end at skulle tage dem på igen. Jeg blev engang indlagt på hjerteafdelingen i Aalborg fordi min læge sagde mit hjerte kunne stoppe når som helst. Men end ikke da stoppede jeg anoreksien, mit ønske om at tabe mig var større end lysten til at leve.

Skønheds idealer er farlige og man skal ikke gå og tro at hvis man ser model tynd ud, har man det godt. De to ting passer sjældent sammen. Skønhed kommer indefra, man kan være nok så tynd men er man ikke et godt og kærligt menneske hvor skøn er man så?

Vores samfund kunne virkelig lære noget omkring skønhed. Det er ikke det udenpå der betyder noget, skønhed bør måles på personlighed og ikke udseende. Jeg tror på alle er skønne på hver deres måde, om man er tyk eller tynd, går med make-up eller ej. Er man ikke god mod andre og i den grad også god ved sig selv bør man ikke være et skønheds ideal.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s