Klumme: Anjaline Nissen – Om at opdage gammel og ny mode.

Anjaline skrev en skøn og sød mail til mig i håbet om at få udgivet lidt her på bloggen. Det gjorde mig både glad og stolt. Da indlægget så omhandlede modehistorie, kunne jeg kun blive varm om hjertet. Fordi hvis der er noget, som jeg elsker at nørde, så er det historien om mode. Det siger meget mere end bare, hvordan tøjet så ud eller hvad de gik i. Der er meget mere i det og selv de små detaljer kan give os et præg om tidens tendenser og tankegange. Med de ord vil jeg give det videre til Anjalines fine indlæg om den modehistoriske udstilling på Nationalmuseet, hvor direktøren Rane Willerslev blandt andet fortæller om sit yndlingsårti.

 af Anjaline Nissen.


FashionForests Modevidenskab bragte for nylig en super beskrivelse af Nationalmuseets modehistoriske udstilling, hvor museets direktør, Rane Willerslev, som nærmest har opnået status af ’folkekær’ efter TV-programmerne ’Ranes museum’, også fortæller om sit syn på mode. Udover at artiklen er ganske sjov ikke mindst mindst på grund af Rane Willerslevs stærkt udtrykte følelser for firsermode, sætter den også fokus på en af Nationalmuseets vigtige smukke samlinger – nemlig den modehistoriske samling. Netop denne samling, som strækker sig helt tilbage fra år 1700 er intet mindre end fantastisk, da den med de letlæselige tilhørende beskrivelser straks tager en med en på en historisk forestillingsrejse fyldt med spændende oplevelser. Modevidenskab beskriver det blandt andet således:

(…) som fører en lige tilbage i kostumerummet på det Kgl. Teater i 1780, hvor en brokadebelagt slåbrok gøres klar til at blive vist til et forventningsfuldt teaterpublikum. Eller tilbage til slotsfesten anno 1875 til et skønt syn af en ung adelskvinde, som svæver henover et bonet dansegulv. (…)Eller tilbage til år 1900 til den store familieskovtur, hvor mænd iført en hvide sommerhabitter med matchende sommerhatte begav sig ud i det grønne med rigtige grovflettede kurve og rødternede duge.

Modeudstillingen indeholder alt fra babytøj til festtøj fra 1700 og op til 1980’erne. Det er utroligt at opleve firserne påny, da man kan undres over nogle af de pudsige antræk og det lidt for boppede hår, samt de lidt for store skulderpuder. Det er fantastisk at opleve, hvor meget af modehistorien der bliver genbrugt i den tid, vi lever i nu. 1980’erne er måske til manges undren bragt tilbage i form af den sene working girl tendens, som faktisk startede i 70’erne. Der ses matchende,  farverige oversized suits overalt på gaderne i dag, men de brede skuldre og lycra leggings er alligevel ikke nået med videre. Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, har også 1980’erne som yndlingsperiode, når det kommer til fashion:

(…) ’1980’erne må have været et årti med højt til loftet, når noget så grimt som firsermode har fået lov at eksistere og blomstre så længe’.

Om 1980’erne var en tid med meget tolerance, eller om alle bare var enige om, at det boppede hår, skulderpudderne, skrigfarverne og spandex dragterne med de tilhørende benvarmere virkelig var så smart må forblive ubesvaret. 1980’erne var en skøn kulmination af den modemæssige innovation i både 1960’erne og 1970’erne, og uanset om man kan lide stilen eller ej, har den ihvertfald efterladt et stort aftryk. Det er der også mange andre perioder der har, og er man bare lidt modeinteresseret bør man klart udforske Nationalmuseets modehistoriske samling og bare nyde det flotte tøj og de fantastiske historier, som følger med. Det er en billigt, super lærerigt og oplevelsesfyldt – perfekt til en søndag eftermiddag


Lyst til at blive udgivet på bloggen? Skriv ind med din ide eller send dit indlæg til frkmejer@gmail.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s