En parfumeelskers guide til at undgå de klassiske parfumefejl.

Indeholder reklamelinks
De er markeret med *

Du kender måske det med, at du har fået købt en parfume eller to, som ikke duftede lige så godt nede i butikken? Eller at duften ikke rigtig holder lige så godt, som du havde håbet på.

Hvad er forskellen på EDP og EDT? Og hvorfor er det altid en dårlig ide at gnide håndledende så kraftigt sammen, at det næsten starter en brand?

Photo by Valeria Boltneva on Pexels.com

Vi begår ofte nogle meget klassike fejl, når det kommer til at shoppe parfume og når det kommer til at have det på.

Det er der ingen skam i, men efter at have arbejdet med de delikate dufte dag ud og dag ind, så guider jeg til at få mest ud af det og til at undgå uheldige fejl, som ødelægger duften.

 1. Din parfume skal sidde på i mindst 6 timer inden du køber den.

  Hvorfor dog det? Fordi den skal have tid til at udvikle sig og fordi du skal kunne lide alle lag. Der sker nogle gange det, at en parfumes topnoter dufter himmelsk, men efter et par timer kan det hurtigt komme til at blive en anden tone.

  Nogle parfumer reagerer helt forkert med din hud og derfor hænder det indimellem, at det dufter rigtig fælt.

 2. Det er bundnoterne der er de vigtige.

  Din parfume er opdelt i tre lag. Du kender måske godt snakken om top-, hjerte- og bundnoter? De tre lag kommer udvikler sig i hver deres tempo.

  Det første lag (top) er ofte de syrlige noter som bergamotte og citrus. De fordufter forholdsvis hurtigt..

  De andet lag er (hjerte) de noter, som parfumen er bygget op omkring. Det er simpelthen hjertet i parfumen og der hvor iris, roser og lilje ofte er en del af pakken.

  Det tredje lag (bund) er ofte de tungere noter fyldt med træ, musk og røg. Det er de noter, som din parfume kommer til at dufte af i længst tid og er de noter, som du allerhelst skal kunne lide.

 3. Lad være med at have parfume på, når du shopper efter en.

  Ja, det giver måske lidt sig selv. Men nogle gange så bliver man inspireret på vej hjem fra arbejde og duften man tog på i morges fylder altså stadig.

  Det kan ændre duftoplevelsen så kraftigt, hvis du allerede har parfume på. Så brug de papirstrimler der er og spørg eventuelt om en duftprøve, som du kan få med hjem.
 4. Gør det til en sensorisk oplevelse

  Det linker sig lidt til punkt 3, men at shoppe parfume er en rigtig dejlig oplevelse.

  En parfume er lavet og opbygget efter alle kunstens regler og det skal man virkelig tage sig tid til at nyde. Så tag dig god tid, når du snuser rundt i stormagasinet og tag en kuglepind med, så du kan holde styr på papirstrimlerne.

  Du kan med fordel dufte til din egen hud for at neutralisere alle indtrykkene.

  Max. 3 dufte og så neutraliser. Nogle steder har kaffebønner stående, som man kan stikke næsen i. Eller gå udenfor og så et pusterum.
 5. Lad være med at gnide håndleddene sammen.
  For guds skyld da!
  Jeg kan ikke sige det nok, men lad være med at gnid de håndled sammen, når du har påført din duft. Det ødelægger duften og ændrer den.

  Der er heller ingen grund til at gnide dem så hårdt og meget sammen, at det er lige før, at du starter et bål. Jeg sværger på, at der bliver tabt en flakon af din yndlingsduft et sted i verden, hver gang du gør det.

  Enten tag et sprøjt på hver håndled eller på det ene og læg så forsigtigt det andet håndled over, uden at gnide rundt.
 6. Parfumer er en forlængelse af dit outfit

  En duft er en forlængelse af det, som du har på. Jeg læste en bog om parfumer, hvor de skrev “du ville jo heller ikke tage de samme sko på til alting, vel?” og det ramte mig.

  En parfume kræver hver sin lejlighed.

  Der er din signaturduft, som er den, du bruger hver dag. Det kan altid udfoldes til hverdagsdufte. De er milde, de kræver ikke hele rummet og de giver dig følelsen af at være dig.

  Der er aftendufte. De er typisk en kraftigere version af de dufte, som du godt kan lide. Der er mere knald på og de er ofte også mere sensuelle.

  Der er sommerdufte. De er lette, de er luftige og de fordufter forholdsvis hurtigt. De giver bare et ekstra frisk pust til de varme dage, der alligevel er fyldt med solcreme, frisk luft og fugtig hud.

  Der er vinterdufte. De skal nå igennem de mange lag af tøjet og kræver lidt mere. Der er vind, vejr og meget andet, som kan stjæle opmærksomheden.
 7. Undersøg dine dufte, så du kan se ligheder og forskelle inden du shopper.

  Det kan være en fordel at besøge Fragrantica, som er en hjemmeside der har samlet alverdens dufte og nedbryder dem i familier og noter.

  Det kan være sjovt at undersøge sine egne dufte og få en fornemmelse af, hvad man går efter. Ofte er det de samme noter, som går igen. Det kan være en fordel at vide, når du taler med en ekspedient eller hvis du ønsker at prøve noget helt, helt nyt.

 8. Duften rejser opad.

  I gamle dage duppede man parfume i knæhaserne, fordi duften rejser og fordufter opad.

  Det kan være en fordel at vælge de varme steder på kroppen, som haserne, kavalergangen, håndled og halsen.

  Man kan også duppe lidt på kragebenene eller bag øret.

  Er du allergisk overfor parfume, så kan du spraye op i luften og lade dig bade i en din duft, tage det uden på tøjet eller sprøjte det på en hårbørste inden du redder håret.

 9. EDP eller EDT?

  Eau de Parfum eller Eau de Toilette er to forskellige udgaver. Det handler om koncentrationen af parfumeolier og EDP er den kraftige udgave, som holder i længere tid.

  De kan også nedbrydes til kategorier

  Dufte der hedder “sport” er ofte EDT eller endda Eau de Cologne, som er endnu lettere. De ender ofte også i citrus og auqa

  Dufte der hedder “Night” er ofte EDP-udgaven og er kraftigere i alle noter. Derfor kan de også umiddelbart virke som en komplet anderledes duft, men der er bare skruet op for det hele. De ender ofte i gourmand eller i den orientalske familie.


Shop blandet andet dine parfumer her:

LUXPLUS.DK*
Husk at Luxplus.dk kræver medlemskab, men de har 1 gratis prøvemåned og ellers koster det 89 kr om måneden.

ELLOS.DK*

SEPHORA*

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s